DG Internetbureau
M.v. Borsselenlaan 11
1181CX Amstelveen
06 - 28 369 161
info@saskiavanrijn.nl
Contact
Nieuwsbrief
Nieuws archief
Foto's

'Als erover praten onvoldoende of moeilijk is......'

 

Psychosociale oncologie heeft speciale aandacht in de praktijk voor Beeldende therapie. Uit onderzoek is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat veel mensen die kanker hebben gehad het moeilijk vinden de draad van hun leven weer op te pakken. De behandeling die zij hebben ondergaan was zodanig dat veel mensen kampen met restverschijnselen.
Bekend is dat vermoeidheid en andere lichamelijke klachten (conditie, slapen, seksualiteit en intimiteit) kunnen blijven bestaan. Ook weten we dat angst, zorgen en somberheid soms blijvend lijken te zijn. Pogingen tot werkhervatting brengen nogal eens teleurstellingen met zich mee. 

Beeldende therapie bij nazorg rondom borstkanker
Een derde van de vrouwen met borstkanker heeft problemen nadat de behandeling is afgerond. De diagnose en de behandelingen  kunnen zelfs jaren later nog klachten geven. Deze groep vrouwen loopt vast en komt deze moeilijke periode niet te boven. Vrouwen kunnen gevangen raken in gevoelens van wanhoop, angst, depressiviteit of vagere klachten. Er zijn ook vrouwen die uit alle macht proberen juist de crisis tegen te houden.
Beeldende therapie kan in deze nazorg -fase een juiste behandeling bieden. De therapie vindt individueel plaats, omdat een lotgenotengroep onvoldoende steun biedt voor de persoonlijke problemen. Het kan ook juist als opstap dienen voor deelname aan een lotgenotengroep.

Ook voor naasten
Uit onderzoek is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat het niet alleen voor mensen die kanker hebben gehad moeilijk is de draad van hun leven weer op te pakken, maar ook voor hun familie, vrienden, dierbaren en naasten. Zij proberen te helpen waar het kan en een steun te zijn voor hun naaste in deze zware tijden. Het is vaak moeilijk om machteloos toe te moeten kijken en aan de zijlijn te moeten staan. Daarnaast is de zorg voor een dierbare voor veel mantelzorgers een grote belasting die ze soms door allerlei omstandigheden nauwelijks aankunnen. Ook voor deze groep kan het beeldende (ver)werken van emoties van therapeutische waarde zijn.

Wie kan profiteren van beeldende ondersteuning of therapie? lees verder 

 

 

         
Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling
Geproduceerd door DG Internetbureau